Fotoreportage: Blå drinks og æggemadder synliggjorde talenter

8. 07. 2024

Af Freja Armstrong og Sumer Mansoor
Foto: Freja Armstrong

Midt på Nørrebro i maj husede en kroatisk foodtruck en gastronomisk konkurrence, Cupi’s Spoon, der skulle være med til at synliggøre, at mennesker med handicap har mange talenter, og at virksomheder blot skal spærre øjnene op.

Marineblå plastikstole danner kreds om en lille, hvide foodtruck, der står parkeret på Nørrebros røde plads. Foodtrucken er dækket af hjerter på ydersiden, hvor der med stort står skrevet European Gastro Competition. Indvendigt er den pyntet med farverige flag fra hele Europa. Flagene er lige så mangfoldige, som de tilskuere, der så småt finder plads på plastikstolene.

Den 13. maj på Nørrebro var 15 deltagere mødt op for at dyste om, hvem der kunne lave den bedste cocktail og den bedste ret, men også for at vise, at madlavning er for alle.

Cupi’s Spoon er navnet på den kroatiske gastronomikonkurrence for personer med særlige behov. Den turnerer rundt i 26 lande i Europa i håbet om at skabe flere arbejdspladser for personer med handicap.

Oplev konkurrencen i billeder, da vi fulgte Timm Jørgensen, som stillede op.

Fra en utydelig mikrofon til knivskarpe udtagelser

Tilskuerne havde fundet sig til rette i de blå stole, da én af de kroatiske hovedansvarlige for Cupi’s Spoon holdt åbningstale. Ved siden af hende stod en repræsentant fra Borgercenter Handicap i Københavns Kommune, som tolkede hvert et engelsk ord til dansk.  

Mikrofonens lyd var lettere utydelig, modsat de stærke budskaber.

Håbet med den kroatiske madkonkurrencen er, at flere virksomheder får øjnene op for, at personer med særlige behov kan have en masse talenter, også er til gavn for arbejdsmarkedet.

Én af de mange talenter var Timm Jørgensen.

Timm Jørgensen er 21 år og arbejder til daglig i Glad Fondens kantine. Der laver og serverer han mad til sine Glad-kolleger og leverer selvsamme mad til andre virksomheder i København.

Han var en af de i alt 15 deltagere i gastronomikonkurrencen på Den Røde Plads. Han stillede op i madkategorien, hvor der var smørrebrød på dagsordenen.

”Jeg skal lave smørrebrød, og det er æg og rejer, som jeg i hvert fald kan lide. Jeg håber, jeg vinder, hvis ikke bliver jeg ked af det”, fortalte Timm med et genert smil.

 ”Vi går glip af gode talenter”

Efter åbningstalen blev det socialborgmester i Københavns Kommune, Karina Vestergård Madsens (EL), tur til at overtage foodtruckens lille scene og den orange mikrofon.

”Vi går glip af gode talenter, når vi ikke ved, hvad personer med handicap kan bidrage med,” lød det fra socialborgmesteren.

I sin tale ærede Karina Vestergård Madsens de forsamlede og den kroatiske konkurrence, fordi de med deres tilstedeværelse var med til at sætte fokus på, at mange dygtige personer med handicap ikke har et job, fordi virksomheder ikke ved, hvad de går glip af.

Der lød høje klapsalver fra de fyldte stolerækker, da socialborgmesteren talte om, at konkurrencen kan gøre en forskel, så flere talenter med særlige behov kan blive en del af arbejdsmarkedet. 

Den kroatiske konkurrence blev afviklet af Borgercenter Handicap i Københavns Kommune. Camilla Sunesen var én af konkurrencens medarrangører.

Ligesom tilskuerne heppede hun på, at konkurrencen på hjul kunne være med til at nedbryde fordomme og få flere i arbejde.

 ”Vi vil gerne sætte fokus på mangfoldighed og inklusion. Og ja, det her simple faktum, at madlavning, det er for alle,” sagde Camilla og uddybede:

”Og i dag, det skal så være den her mulighed for, at folk med handicap, de kan komme og brillere og blive anerkendt. Og vise den her kærlighed, som de alle sammen har her på scenen til mad og drinks.”

Netop den kærlighed skulle Timm Jørgensen op at vise i form af æg- og rejemadder. Han blev forinden kort introduceret af Vedran Habel, der er stifter og direktør af den kroatiske hovedorganisation, Udruga Unuo, som står bag Cupi’s Spoon.

Iført kokkeuniform og sorte handsker hjalp han alle deltagerne sikkert op på scenen.

Mens Vedran Habel udfoldede sig på engelsk, kunne Timm mentalt forberede sig på de ti minutter, han havde til at udfolde sit talent for gastronomi.

Grønne gummihandsker og pyramider af rejer 

Gennemsigtige plastikbøtter med farverigt indhold lå stablet på foodtruckens smalle bord, hvor Timm skulle trylle smørrebrødsklassikeren æg-og rejemadden frem.

De ti minutter var sat i gang, og det var med stor præcision, at Timm stablede rejerne, som formede tre små pyramider.

Et par grønne gummihandsker blev skiftet ud med et andet i løbet af kort tid, og folk stimlede sammen omkring konkurrenterne. Det så dog ikke ud til at påvirke Timm, som var fuldt fokuseret på smørrebrødsmadderne.

De ti minutter var gået. Stoltheden lyste ud af Timm, da de tre æg-og rejemadder stod rankt på tallerkenerne og var klar til afgang.

”Jeg var i fokus og kiggede bare på min opgave,” fortalte den tilfredse konkurrencedeltager.

En let brise kom og blæste dilden af, så Timm måtte rette de små detaljer og lægge sin hånd over det sarte højtbelagte smørrebrød, før de tre tallerkener blev rakt videre til dommerpanelet.

Timms æg-og rejemadder stod på rad og række foran de tre dommere.

Panelet bestod af influenceren Mulle Skouboe, vinderen af masterchef 2023, Morten Rosengaard Jensen, og den kroatiske ambassadør i Danmark, Tina Krce.

Den kroatiske ambassadør knækkede sin gaffel ivrigt efter at smage sin smørrebrødsmad og måtte få udleveret en ny.

”Bravo,” lød det fra ambassadøren.

Den italienske hånd kom frem, da vinderen af Masterchef 2023, Morten Rosengaard Jensen skulle bedømme Timms æg-og rejemadder.

”Smørrebrødet er æstetisk flot, og man bliver ikke skuffet, når man så også smager,” lød det fra den mandlige dommer.

Rejerne blev beskrevet som dejlige, og æggene flotte. De tre tallerkener blev næsten tømt.

Vi spurgte Timm, om han var glad for resultatet.

”Ja, mon ikke, jeg er rigtig glad for resultatet. Jeg fik ros helt op til skyerne næsten, så det er jeg glad for,” svarede han.

De rosende ord om æg- og rejemadderne resulterede i, at det var Timm, der sidst på dagen fik overrakt vinderforklædet. Han kunne dermed kalde sig for én af de to vindere af Cupi’s Spoon i Danmark. 

”Nu har jeg fået sådan en dejlig sommerfugl i maven. Jeg havde ikke regnet med at vinde, men jeg er en meget glad mand nu,” lød det fra den 21-årige vinder.

Vinderne blev fundet. De marineblå stole stablet. Den hvide foodtruck tømt.

I skrivende stund er den rullende konkurrence på vej videre i det europæiske landskab for at vise omverdenen, at talent er alsidigt, og at der skal være plads til alle på det krævende arbejdsmarked.

Fotorepotagen er indtalt af Maria Lytzen.

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Anmeldelse: Super Mario Party Jamboree

Anmeldelse: Super Mario Party Jamboree

Mario blæser låget af brætspilsæsken med sin største fest hidtil. Spillet byder på et væld af modes og mini games, men er sjovest, hvis man er flere.

Miklas kan flyve

Miklas kan flyve

Miklas trodser alle udfordringer fra landjord til skyerne. Han har både autisme, OCD og ikke mindst flyskræk – alligevel har han selv fløjet et fly.