Af Magnus Schultz Pedersen
Foto af Lea O’Reilly
De Paralympiske Sommerlege i Paris er for nylig overstået, og Danmark fik hele ti medaljer med hjem, heriblandt to guldmedaljer til henholdsvis en svømmer og en rytter.
Glad var også til stede i Paris, i form af Larna O’Reilly og Tobias Qwist fra Ringsted-redaktionen. De ville gerne opleve PL på forreste række, så i fællesskab med Larnas søster tog de på en uges ferie til den franske hovedstad.
Men hvordan opstod idéen til at tage afsted, og hvordan var det at opleve både PL på nærmeste hold?
Japan eller Frankrig?
Ifølge Larna og Tobias opstod idéen allerede i 2018, to år før der skulle afholdes OL og PL i Tokyo.
“Jeg prøvede lidt i sjov at overtale Larna til, at vi skulle tage derover og se PL,” fortæller Tobias og fortsætter:
“Dertil svarede hun: ‘Du har aldrig prøvet at flyve! Tror du virkelig, du kan klare at sidde i 13 timer?’”
Så blev de enige om, at det var bedre at vente til 2024, hvor det skulle afholdes i Paris. Det var noget tættere på, og derfor lidt mere overskueligt for dem begge.
Den, der var mest nervøs, var nok Tobias’ mor.
“Hun var sådan lidt: Ja, ja, det finder vi ud af til den tid, og så videre. Hun troede ikke rigtig på, at vi ville gøre det,” lyder det fra Tobias, som fortsætter.
“Men da dagen rykkede tættere på, så var hun sådan: Gud, de har virkelig tænkt sig at gøre det.”
Hun kan ikke styre sin søn, konkluderer jeg – og nej, det kan hun ikke, svarer han.
Identificerbar guldvinder
Men hvad var så årsagen til, at de gerne ville til Paris og opleve PL?
Udover at Tobias er sportsinteresseret, så kom det af, at han selv dyrker parasport, i form af håndbold – og for ham var det inspirerende at opleve mennesker, der dyrker elitesport på trods af deres udfordringer.
Larna synes, det er godt, at der også findes elitesport for mennesker med handicap. Samtidig kan hun identificere sig med dem, og især dem med et udviklingshandicap.
“Jeg synes, det er godt, at der ikke kun er udøvere med fysiske handicaps, men at de mentale handicaps også er repræsenteret,” siger hun.
Der var ovenikøbet en dansker med et udviklingshandicap, som vandt guld ved dette års PL, nemlig svømmeren Alexander Hillhouse. Han vandt guld i 100 meter butterfly med en tid på 55,32 sekunder – hvilket ovenikøbet er en PL-rekord.
En guldmedalje og en PL-rekord… det kan man kun blive glad i låget af, også når man hedder Larna O’Reilly.
“Selvom jeg ikke er svømmer, så føler jeg alligevel, at det kunne være mig, fordi jeg ligesom ham har et mentalt handicap,” siger Larna.
“Jeg tror, hun så os!”
Er der så nogle højdepunkter under PL, som de ser tilbage på med stor glæde? Og ja, det er der.
For Larna var dressurridning et personligt højdepunkt, da hun selv rider og synes, at det er en imponerende sportsgren.
Samtidig var der en dansker med i konkurrencen. Hun hedder Katrine Kristensen og vandt sølv, hvilket også vakte stor glæde hos Larna og Tobias.
“Vi havde nogle danske flag med, som vi sad og viftede med – og jeg tror faktisk, at hun så os og vinkede til os,” fortæller Larna.
For Tobias var bordtennis et særligt højdepunkt. Han var blæst helt bagover af en virkelig spændende finalekamp mellem polske Patryk Chojnowski og kinesiske Lian Hao.
“Jeg tror, jeg brugte ordet ‘fantastisk’ 3-4-5 gange, da vi skulle lave vores Insta-story. Og så spurgte Larna og hendes søster, Lea, mig; ‘har du andre ord end fantastisk?’ ‘Virkelig fantastisk’, svarede jeg så,” fortæller Tobias.
Det blev ikke mindre fantastisk for Tobias, da Patryk Chojnowski vandt kampen og hoppede op på bordtennisbordet.
“Jeg havde virkelig lyst til at stå der sammen med ham,” siger Tobias.
Én sportsgren om dagen
Det var en god tur for dem begge, hvor der udover PL også var tid til at opleve selve Paris.
Om fire år vender PL tilbage, og skal afholdes i Los Angeles, og Tobias vil gerne afsted igen. Larna vil derimod ikke konkludere noget endnu, da hun har brug for at falde ned ovenpå turen til Paris.
Hvis der er andre, der har lyst til at tage til Los Angeles i 2028, så foreslår Larna, at man først og fremmest venter med at købe billetter til de enkelte kampe, til man ved hvilke events danskerne er med i.
“Og så vil jeg anbefale, at man ser én sportsgren om dagen, hvis man også gerne vil opleve den by man er i,” lyder det fra Larna.