Boganbefalinger til en gysende god efterårsferie 

14. 10. 2024

Af Mathias Thing 
Foto: Matias Olsen

Sommeren er gået på hæld, bladene er blevet gule, det er blevet mørkt, og det er tid til gys og gru! 

Jeg har samlet en række bøger inden for gysergenren – bøger, der alle egner sig til indendørs hygge! 

I den klassiske afdeling har jeg henholdsvis Bram Stokers og Robert Louis Stevensons bøger, Dracula og Den sælsomme beretning om Dr. Jekyll og Edward Hyde. Begge bøger har opnået en nærmest mytologisk status inden for genren. 

I den mere nutidige afdeling har jeg Paul van Loons gyserbogsserie Gyserbussen – en serie, der udspiller sig i Holland i slutningen af 90’erne og indeholder en række realistiske, men uhyggelige og bizarre historier. Loon har en evne til at give den trygge og genkendelige hverdag et twist, der forvandler det velkendte til et uigenkendeligt mareridt! 

Jeg ønsker dig rigtig god, gysende læselyst! 

Den sælsomme beretning om Dr. Jekyll og Edward Hyde  

Forfatter: Robert Louis Stevenson  

Oversat fra engelsk af Aslaug Mikkelsen  

Forlag: Rosenkilde og Bagger, 1946  

R.L. Stevensons mesterværk udkom første gang i 1886 og hører til blandt de absolut udødelige topklassikere.   

Bogen tematiserer menneskets indre liv og samspillet mellem det gode og det onde. Den har fascineret mange netop med beskrivelserne af at “have flere personligheder.”   

Vi følger sagføreren John Utterson, som bemærker noget mærkværdigt på en af sine sædvanlige søndagsspadsereture med sin fætter, Richard Enfield. De bemærker en deformt udseende mand, der kommer gående på den anden side af gaden. Den deforme mand forsvinder ind ad bagdøren til hans ven, den ansete læge Henry Jekylls laboratorium. Herefter beretter Uttersons fætter om den selvsamme mand. Fætteren fortæller, at den deforme mand skulle have trampet over et barn, han tilfældigt havde mødt på sin færd. John Utterson beslutter sig for at hitte rede i, hvad der er op og ned i sagen – noget, der siden skal vise sig at få fatale følger.   

Den sælsomme beretning om Dr. Jekyll og Edward Hyde er en gotisk fortælling med et psykologisk tilsnit. Den behandler temaer som ansvar og skyld – du kan ikke bare løbe fra problemerne ved at iklæde dig en ‘problemernes overfrakke’, for det ender med at ramme dig selv. Også emnet psykisk sygdom berøres, omend beskrivelserne om afsindighed, datidens betegnelse for psykisk sygdom, synes både karikerede og fordomsfulde.   

På trods af sit noget bedagede udtryk er bogen stadig læseværdig og kan varmt anbefales – selv næsten 150 år efter originaludgaven udkom i Skotland.   

Lydbogen er indlæst for Statens Bibliotek for Blinde af Henrik Juul Hansen i 1957.   

Dracula  

Forfatter: Bram Stoker  

Oversat fra engelsk af Benny Andersen  

Forlag: Borgen, 1973  

Dracula er en af gotikkens klassikere. Den udkom i 1897, og er skrevet af den irske forfatter Bram Stoker.   

Handlingen tager sit udgangspunkt i den unge sagfører Jonathan Harker, der sendes på forretningsrejse i Europa. Handlingen er henlagt dels til England, og dels til de historiske landskaber i Centraleuropa. Heriblandt de gamle slovakiske lande samt Klausenburg og Bistritz, som i dag er en del af Rumænien.   

Jonathan Harker udsendes til Draculaborgen i den rumænske landsdel Transsylvanien. Her skal han møde den mystiske Grev Dracula, som bor på et afsides beliggende slot og som meget gerne vil møde den unge sagfører. Der er bare et men: Da Jonathan først gør ophold i landsbyen, som støder op til Draculaborgen, opfører indbyggerne sig mærkeligt. Ja, de virker faktisk direkte bange for både slottet og greven! Den unge sagfører udstyres med både katolske rosenkranse, hvidløg og deslige af landsbyens slovakiske indbyggere.   

Sagføreren afhentes i grevens vogn af en mystisk udseende kusk – ja, faktisk viser kusken slet ikke sit ansigt under hele køreturen… Og er det ikke, som om han, kusken, har sært udseende – ja, næsten røde øjne?   

På slottet er greven – da de endelig mødes – også temmelig sær. Han spiser slet ikke, sover hele dagen, har ingen skygge, er usædvanligt bleg at se på – og har intet spejlbillede! Sidstnævnte bemærker sagføreren, da han en dag barberer sig, og greven overrasker ham, fordi spejlet ikke afslører hans tilstedeværelse. Greven får endda et raserianfald over det selvsamme spejl – indtil han opdager et af de katolske kors, som Jonathan har medbragt fra landsbyen; det er næsten, som om han ikke kan røre det?!” 

Noget, der imidlertid undrer vores unge sagfører, er, at der ikke synes at være andre på hele slottet udover greven og ham selv. Indtil han forfærdet må sande, at dette er tilfældet – da han tilfældigvis i smug overværer greven både dække middagsbordet og rede Jonathan Harkers seng! 
Endnu mere forfærdet bliver han dog, da det senere går op for ham, at den mystiske greve ikke har tænkt sig at lade ham gå. Han er blevet fanget af den mystiske Grev Dracula på et fjernt beliggende slot i de rumænske skove. 

Dracula er en isnende (u)hyggelig fortælling! Den er absolut velegnet til indendørs hygge med et tæppe om benene og en god kop te ved hånden, mens efterårsstormen raser udenfor. Sådan foretrækker jeg nemlig selv at nyde den.   

Lydbogen er indlæst for Statens Bibliotek for Blinde af Jørgen Weel i 1979.  

Gyserbussen bind 1 og 2  

Forfatter: Paul van Loon  

Oversat fra hollandsk af Martha Bertelsen  

Forlag: Forum, 1998 og 2000  

Gyserbussen er en bogserie af den hollandske forfatter Paul van Loon.   

Van Loons historier udspiller sig i en genkendelig hverdag, som netop gør dem ekstremt uhyggelige – de er meget identificérbare med ens eget liv.  

Når det, der skulle være ens trygge base, pludselig forvandler sig til noget andet… Når ens far pludselig den ene dag brokker sig over en kollega – og den næste dag godt kan lide ham, mens han pludselig ikke kan spise sin yndlingsret, men hellere vil have blod?! Eller ens veninde pludselig er et skelet. Eller når togturen til ens bedstemor – alle trygge havnes moder – pludselig bliver til et levende mareridt! Eller en børnebogsforfatter, der i den første bog fortæller uhyggelige og ildevarslende historier – historier, der bliver mere og mere underlige.   

Netop børnebogsforfatteren optræder fysisk i fortællingen i første bog. I den anden er han udelukkende en anonym stemme i en bilradio, hvor han ligeledes læser op fra sin bog med gyserhistorier.   

Det er nogle af de elementer, der indgår i Gyserbussen. Bøgerne er skrevet i to spor: Det første er én sammenhængende fortælling med gennemgående hovedpersoner. Det andet spor består af afsluttede historier, som fortælles gennem denne mystiske børnebogsforfatter. Ingen kender identiteten på denne forfatter, som gennem bøgerne, under forskellige arrangerede rammer, læser op fra sit forfatterskab. 

Jeg stiftede selv bekendtskab med disse bøger, da jeg var omkring elleve år. Faktisk ramte de mig så hårdt, da de var så ekstremt uhyggelige for en følsom barnehjerne. Jeg hørte dem ikke i mange år – ikke før jeg fandt denne lydbogsudgave udgivet af Danmarks Blindebibliotek.   

Læs – døm selv – og drøm sødt!  

Lydbogsudgaven er udgivet af Danmarks Blindebibliotek i 2009, indlæst af Paul Becker.   

Hermed håber jeg at give en masse god inspiration til mange timers gru og uhygge! 

Måske hører du noget – lyde, du ikke plejer at høre – skridt, hvor der ingen er – lyden af en dør, der bliver taget i, men der er ingen! Eller hvad med følelsen af, at du ikke er alene? 

Bladene er faldet af træerne – du kan sætte dig til rette og lade tankerne vandre til 1800-tallets Centraleuropa og England. Eller til nutidens Holland, hvor det trygge pludselig er forandret! 

Rigtig god (u)hygge! 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Fra kørestol til vandrestøvler

Fra kørestol til vandrestøvler

Victoria var engang afhængig af en kørestol, men i dag vandrer hun otte km om ugen! Læs hendes utrolige fortælling om viljestyrke, mod og medicin lige her.

Fra ensom til Glad

Fra ensom til Glad

For Louise Larsen har vejen til at blive ansat ved TV Glad været lang og kringlet. Læs denne ærlige fortælling om, hvordan livet har formet hende på godt og ondt.