Doktoren & det gyldne øre – Frederik kigger bagom musikken 

3. 12. 2024

Af Magnus Schultz Pedersen
Foto: Frederik Schmidt Johansen

Søndag den 3. november gik en af de helt store musikproducere bort, nemlig Quincy Jones. Men hvem er han? 

Jeg vidste fx ikke, hvem han var, men det gjorde min kollega Frederik Schmidt Johansen. Udover at være meget interesseret i musik, har han især en interesse for de mennesker, der producerer alle de kendte musikeres numre – og her var Quincy Jones en af Frederiks største idoler. 

Men hvor stammer den interesse fra? Og hvorfor var Quincy Jones så god i Frederiks øjne? Det har jeg sat mig for at finde ud af. 

Fascinerende dance moves
Frederik har altid lyttet til musik, men den helt store interesse kom via hans far, der spillede Michael Jackson og Prince for ham derhjemme. 

Det første Michael Jackson-nummer, Frederik hørte, var Smooth Criminal, og da han var 12-13 år gammel, så han musikvideoen for første gang, da en af hans venner viste den i skolen – og så blev hans interesse for alvor vakt. 

“Der blev jeg grebet af hans dance moves, og hele hans måde at være på,” siger Frederik. 

Vinylplader i laden 
Indtil Frederik var 17 år gammel, havde han kun hørt musik i radioen og på Spotify. Men så fandt han pludselig en kasse med gamle vinylplader stående ude i hans forældres lade. 

Der var flere interessante plader, heriblandt en med Michael Jackson, som han gerne ville høre. Der fandtes en gammel pladespiller i huset, som hans søskende også havde haft, men den virkede ikke. 

“Jeg spurgte min far, om han kendte en på sit arbejde, som kunne lave den, og det gjorde han,” fortæller Frederik. 

Så blev den repareret, og Frederik begyndte at lytte til vinylplader. Han hører dog stadig musik på Spotify, især nye kunstnere og musiknumre. 

Har du så en yndlingsgenre?  

“Åh, det er som at spørge en dreng i en slikbutik, hvad han helst vil have,” svarer Frederik med et grin. 

Det varierer meget, ifølge ham. Den ene uge lytter han mest til hiphop, og så kan det være pop den anden uge, og rock den tredje, og så videre. 

“Der er mange gode, så det er svært at vælge,” siger han – hvilket jeg godt kan nikke genkendende til. 

Er det en greatest hits? 
Frederik har mange favoritalbums, men en af dem, der ligger højest på listen er Michael Jackson-albummet Bad, som var det første, han hørte. 

Det var produceret af Quincy Jones, som Frederik i 17-18-års alderen hørte om i en dokumentarfilm om Michael Jackson. 

Her blev han interesseret i at kigge bag musikken og blive klogere på de mennesker, der har lavet de forskellige albums – og her blev han især fascineret af Quincy Jones. 

“Grunden til, at jeg godt kan lide ham, er nok, fordi han var god til at få artisten til at give sig 100%,” fortæller Frederik. 

Er der så et Quincy Jones-produceret album, som du synes er det bedste? 

“Ja, det må nok være Thriller, af Michael Jackson. Altså… er det et album eller en greatest hits? Alle sangene passer perfekt,” siger Frederik. 

Thriller var også et af Michael Jacksons helt store albums med numre som Billie Jean og Beat It – og Frederik er ikke tvivl om, at succesen også skyldes Quincy Jones’ producer-arbejde. 

Svært at favorisere

Men er der andre musikproducere, som Frederik også er fascineret af? Ja, det er der. 

“Jeg kan også rigtig godt lide Clive Davis – Manden med det gyldne øre, som han blev kaldt,” siger Frederik. 

Han er en amerikansk musikproducer, som har opdaget en lang række forskellige musikere og bands, og sørget for, at de fik pladekontrakter. Det er musikere som Whitney Houston og Bruce Springsteen, og bands som Pink Floyd og Aerosmith. 

Derudover kan han også godt lide Dr. Dre, som udover at være musikproducer også er rapper og filmskuespiller.  

Da jeg spørger, om han har en top 3 inden for musikproducere, siger han, at han har svært ved at lave lister og favorisere de enkelte producere, da de er gode på hver deres måde.  

Hvis du selv var musiker, hvilken producer ville du helst samarbejde med? 

“Åh, altså så skulle jeg først lige finde min genre,” svarer Frederik. 

“Hvis jeg var R&B-musiker, så ville jeg nok vælge Quincy Jones, og hvis jeg var hiphopper, ville jeg vælge Dr. Dre.” 

Fysiske hænder fremfor maskiner
Nu lever vi i en tid, hvor kunstig intelligens har gjort sit indtog, også i musikbranchen.  

Der kommer flere og flere nye værktøjer, som kan gøre musikerne og producernes arbejde nemmere, men det kan også blive for lousy, hvis man spørger Frederik. 

“Jeg håber, at AI ikke tager overhånd, og at vi i fremtiden stadig har folk, der gør et godt stykke arbejde, og som bruger de her værktøjer på en god måde,” siger Frederik. 

Han håber, at det i fremtiden stadig er fysiske hænder, der producerer diverse musikalbummer, og at det ikke kun er maskiner – og det kan jeg kun være enig i. 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Anmeldelse: Super Mario Party Jamboree

Anmeldelse: Super Mario Party Jamboree

Mario blæser låget af brætspilsæsken med sin største fest hidtil. Spillet byder på et væld af modes og mini games, men er sjovest, hvis man er flere.

Miklas kan flyve

Miklas kan flyve

Miklas trodser alle udfordringer fra landjord til skyerne. Han har både autisme, OCD og ikke mindst flyskræk – alligevel har han selv fløjet et fly.