Tre bøger til din sommerferiekuffert

15. 07. 2024

Af Mathias Thing Nielsen
Foto: Matias Olsen

“Det er sommer, det er sol, og det er søndag.”

Sådan synges der i Far til fire-filmene – og det er jo så sandt, som det er sagt!

Kalenderen siger juli, sommerferien står for døren og sommertid er, for mit vedkommende, lig med læsetid.

Jeg har udvalgt tre bøger, der skal med i min sommerferiekuffert, og som på allerfineste vis og hver sin måde egner sig til en tur i hængekøjen. 

Jeg håber, du får lyst til at læse dem og kan se frem til mange hyggelige stunder med én eller flere af dem i hånden.  

Et zombieunivers og skræmmende spejl på vores nutid

Titel: Kadavermarch
Forfatter: Dennis Jürgensen
Forlag: Tellerup, 2002
Findes som lydbog

Kadavermarch er en dystopisk fortælling i det klassiske zombieunivers, der foregår i en tilsyneladende ikke alt for fjern fremtid. Mennesket er bogstaveligt talt blevet ædt af egen succes og beruselse over egne fortræffeligheder.

I en verden med højrepopulisme, klimakrise og en generel utryghed for fremtiden og for demokratiet, er Kadavermarch virkelig et effektivt spejl på vores tid, små 33 år efter bogens udgivelse.

Vi følger et falleret rockband, der har mistet deres indtægtsgrundlag, da stort set hele deres fanskare er blevet til omvandrende, levende døde. Bandet er ved at blive ædt af egen succes. 

Vi følger også Kirsten, der ved et besøg hos sin datter, Pernille, på sygehuset pludselig bliver angrebet af zombierne.

Sidst, men ikke mindst, følger vi den pensionerede læge Helmut Toft, der sammen med sin kone, Anna, tager sig af deres barnebarn, Mille, da hendes forældre omkom i en trafikulykke for år tilbage. 

Kadavermarch begynder med en fredelig morgenidyl, hvor Helmut og Anna gør klar til at følge Mille i skole. Idyllen smadres dog fuldstændigt, da Anna omkommer i et voldsomt angreb fra de levende døde. Vi følger Helmuts forsøg på at håndtere situationen for både sig selv og sit barnebarn. De flygter sammen ud i ingenting, hvor handlingen for alvor sættes i gang. Ad omveje møder Helmut og Mille de øvrige personer i bogen, og handlingen er en lang beskrivelse af, hvordan personerne forsøger at forskanse sig og holde de levende døde og den kaotiske situation på afstand.

Selvom bogen oprindeligt er fra 1991, er den alligevel overraskende aktuel. Den stiller det helt enkle spørgsmål: Hvordan vil DU håndtere at leve i en verden, der forandrer sig så grundlæggende, som den gør for vores venner i Kadavermarch. I en tid med krig omkring os, og hvor vi får at vide, at vi potentielt skal forberede os på en krisesituation, ligger spørgsmålet overraskende tæt på vores virkelighed.

Lydbogsudgaven er indlæst af Helle Sihm og udgivet af Danmarks Blindebibliotek i 2008. 

At være afhængig af andre, som ikke forstår én

Titel: Lån mig dit sprog
Forfatter: Ingrid Muus
Forlag: Borgen, 1985
Findes som lydbog

Lån mig dit sprog er en fortælling om et 60-årigt, navnløst, mandligt fortæller-jeg, som gennem sine tanker beskriver oplevelsen af at være afhængig af andre efter en blodprop. Han forstår omverdenen, men omverdenen har svært ved at forstå og tage ham alvorligt. 

Bogen skildrer på allerfineste vis dilemmaet om at være afhængig af andre både rent fysisk, men også i forhold til kommunikationen med omverdenen.

For hvad gør det ved én, når dem man er afhængige af tydeligt viser, at de ikke regner én for ligeværdig? Jeg kan tydeligt sætte mig ind i hovedpersonens følelse af magtesløshed, da jeg selv har prøvet dette i mit møde med systemet.

Blandt andet er der en sekvens, hvor hovedpersonen skal til talepædagog som et led i hans genoptræning. En oplevelse, der for ham er yderst ydmygende og tåkrummende. Han får nogle bånd med sig, som han skal høre og arbejde med. Han undlader dog dette, da ydmygelsen er for stor, i det han føler sig barnliggjort.

Samtidig indrammer bogen også dilemmaet mellem dét at skulle have støtte og samtidig have ansvaret for at tage stilling til sit eget liv. For man må også selv gøre noget synes at være bogens motto. 

Bogen er skrevet i et fint og indlevende sprog og i respekt for hovedpersonen og hans oplevelser i mødet med et velvilligt, men uforstående og til tider ufølsomt system. Den er både relevant for dem, der genkender følelsen, men også for dem omkring, der prøver at forstå.

Lydbogen er udgivet af Danmarks Blindebibliotek i 1993 – indlæst af Hanne Nielsen. 

Ingen dansk sommer uden engelsk krimi

Titel: ABC-mordene
Forfatter: Agatha Christie
Oversat fra engelsk af Poul Ib Liebe
Forlag: Carit Andersens forlag, 1963
Findes som lydbog

ABC-mordene er en klassisk engelsk kriminalroman skrevet af den engelske krimiforfatter Agatha Christie. Jeg er vokset op med Christies krimier både i bogform og på det hvide lærred. Det er altid et hyggeligt og eskapistisk afbræk fra en forstyrret verden.

Denne krimi er ingen undtagelse med hendes elskede hovedperson, detektiven Hercule Poirot, der nedstammer fra den franske del af Belgien.

Det hele begynder med, at Kaptajn Arthur Hastings, der også fungerer som bogens jeg-fortæller, kommer til England på et kortvarigt visit fra Argentina, hvor han er flyttet til med sin kone. I England indkvarteres han hos sin gamle ven Hercule Poirot. I løbet af dette visit modtager Poirot et anonymt brev fra en ukendt person med signaturen ABC.

Denne ABC meddeler i hånende og spottende vendinger, at vedkommende er meget klogere end både Poirot og det engelske politi, så de kan nok ikke regne ud, hvem han er, eller hvad han er. Herefter følger en række mord, hvor morderen benytter alfabetet i sin fremgangsmåde ved drabene. Mrs. Asher i Andover bliver myrdet, dernæst Betty Barnard i Bexhill-on-Sea.

Hercule Poirot og Kaptajn Arthur Hastings indser snart, at de har med en seriemorder at gøre, der ikke helmer, før han har været hele alfabetet igennem. Der er 26 bogstaver i det engelske alfabet, så vores to venner får travlt! 

ABC-mordene er en dejlig, afslappende kriminalroman i traditionel engelsk stil. Man får som læser tit lov til at gætte med på, hvem morderen er.

Lydbogsudgaven er udgivet af Statens Bibliotek for Blinde i 1979 – indlæst af Gerda Gilboe.

Nu er du velkommen til at læne dig tilbage, mærke solens stråler på næsetippen og forsvinde ind i Agatha Christies engelske idyl, forstå én, som ikke har et sprog og reflektere videre over, hvordan du håndterer de forandringer, der skyller ind over vores verden. Måske ikke i helt så dramatisk stil som i “Kadavermarch”, men alligevel.

Du ønskes en rigtig god sommer og god læselyst!

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…